Helppohoitoinen ja kaunis kuntta

4.6.2020 | mak-admin

Viimeisen vuosikymmenen aikana kuntta on kasvattanut kovasti suosiotaan piharakentamisessa. Alunperin kuntan siirtäminen pihoihin oli lähinnä pohjois-suomalaisten mökin omistajien keino tuoda tonttia ympäröivää varvikkoa pihaansa. Se alkoi kuitenkin pikkuhiljaa yleistyä myös omakotitalojen ja rakentajien pihoissa helppohoitoisuutensa ja kauniin metsäisen ilmeensä takia.

Viime vuodet ovat tuoneet kuntan eli siirtovarvikon myös eteläisen Suomen pihoille. Kuntan nostaminen ja siirtäminen tapahtuu sen suurimmilta kasvualueilta Pohjois-Suomesta ja Kainuusta. Kuntta koostuu enimmäkseen eri varpukasveista kuten puolukka, mustikka,variksenmarja ja kanerva. Myös sammalta, liekoa ja joskus jopa jäkälää voi olla seassa.

Kunttapihan edut

Kuntta pihakatteena on helppohoitoinen ja ekologinen valinta joka mukautuu helposti kasvuympäristöönsä. Se ei ole ranttu kasvupaikkansa suhteen ja periaatteessa kunttapihan voi rakentaa minne vain

Parhaimmillaan se tietysti palvelee luontaisessa ympäristössään eli metsäisillä tonteilla pehmentäen rakennetun pihan ja metsän rajaa luontevasti. Siirtovarvikon etuja on sen uusiutuvuus ja muuntautuminen kasvupaikkaansa, ja koska se koostuu useista eri lajeista, ainakin osa niistä varmasti viihtyy paikassa. Myös paikan valoisuus ja kosteus vaikuttavat siihen mitkä lajit ottavat ajan saatossa vallan.

Kuntta sopii moneen paikkaan missä esimerkiksi nurmikko ei viihdy. Vaikkapa rinteisiin ja jyrkkiin paikkoihinkin se on oiva ratkaisu. Säätkään eivät rasita kunttaa ja mikäli se saisikin vaurioita syystä tai toisesta, se uusiutuu viimeistään seuraavan kesän aikana.

Työtä kunttapiha vaatii oikeastaan vain sen perustamisvaiheessa. Kuntan luontainen kasvualusta on vähäravinteinen ja hapan hiekkamaa joten se ei vaadi paljon viihtyäkseen maaperässä. Pohjatyöt kannattaa kuitenkin tehdä kunnolla. Ensimmäisenä kasvukautena on huolehdittava runsaasta kastelusta jotta kuntta ei kuivu ja pääsee kunnolla juurtumaan uuteen kasvualustaansa. Sitä ei voi ikinä kastella liikaa!

Kotiuduttuaan kuntta onkin jatkossa ns. huoltovapaa eikä sitä tarvitse hoitaa sen kummemmin. Kunttapiha elää ja mukautuu vuodenaikojen mukaan. Ainavihannat varpukasvit paljastuvat heti lumien sulettua ja kesää kohti vihreys vain kirkastuu kun mustikat puhkeavat uuteen lehteensä. Kesän edetessä kasvuston eri lajit kukkivat ja syksy saa varvikon hehkumaan ruskan väriloistossa. Metsänomainen kunttapiha onkin ilo silmälle koko kasvukauden. Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä kuntan eduista voi mainita sen mukanaan tuoman marja-apajan. Mikäpä sen mukavampaa kun saada kerätä puolukat ja mustikat omasta pihasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *